Jan 22, 2009

Architektūros slenkstis


Prieš žengiant į patalpą, kur keičiasi grindų lygis, kur mažiau šviesos ar ne tokios aukštos lubos, verta pakabinti perspėjantį ženklą: "Atsargiai - slenkstis!"

Panaši situacija yra ir dabartinėje architektūros rinkoje. Ekonomikos recesija - vienoje pusėje ir prabanga tviskantys pastatai - kitoje, tapo šių metų "Iniu" ir "Janiu". Galime tik paspėlioti, kokios perspektyvos nusimato JAV (tuo pačiu ir viso pasaulio) architektams, peržengus politinių ir istorinių pokyčių simboliu tapusia Barako Obamos inauguraciją.
Tuštybės era baigiasi
Jokių Gugenheimo meno centrų. Jokių grandiozinių konkursų su pasaulinio lygio architektūros žvaigždėmis ir jokios tuštybės architektūroje.

Taip ateinančius metus mato kone visi įtakingi architektūros kritikai. Vieni sako, kad architektams nebeliko nieko kito, kaip laukti ir melstis. Kiti pataria užsidaryti savo citadelėse ir ieškoti naujos architektūros vizijos. Ir tai galioja ne tik architektams. Tam tikrą laiką, panašią situaciją pajus kas penktas-šeštas JAV pilietis.

"NY Times" straipsnis apie Baltųjų Rūmų pastato konkursą vadinasi "Pokyčiai, kuriuos galime tik įsivaizduoti". Tai daugiau idėjų, kaip architektai įkūnytų šiandieninius politikos pokyčius, nei realių projektų, kur turėtų dirbti 44-as JAV prezidentas, konkursas. Gal ir gerai. Juk dabar net minties apie naujų Baltųjų Rūmų statybą negali būti. Nebent - perdažytume jį žaliai.
Kuo žaliau - tuo geriau
Su politika tampriai susijusi architektūra ir toliau nenusisuks nuo žmonių poreikių. Ateinančiais metais geriausių projektų apžvalgose ir architektūros apdovanojimuose daugiausia matysime kūrybiškai ir lakoniškai išspręstas erdves.
  • Pastatai turės tendenciją mažėti,
  • technologijos skatins erdvių daugiafunkciškumą,
  • bus optimizuojamos energijos sąnaudos,
  • pergalvojami statybos būdai (daugiausia - perdirbami namai iš konteinerių, vagonų ir tt),
  • mažiau užbaigtumo - daugiau rankų darbo.
Pirmos šios tendencijos kregždės sklandė jau pernai, kai architektūros apžvalgose vis dažniau buvo linksniuojama aplinkai draugiška architektūra ir jai priskiriamas prekės ženklas LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Žalieji architektai myli Obamą. Ir atvirkščiai.
Antikrizinės injekcijos pirmiausia bus leidžiamos į energetikos sritį, iš kur architektus pasieks įnovatyvių užsakymų pavidalu. Juos optimistiškai nuteikia JAV prognozuojamas 60 proc. augimas ekologiškų gyvenamųjų namų sektoriuje, 75 proc. vyriausybės pastatų bus energetiškai renovuojami. Taip naujasis JAV prezidentas tikisi sukurti daug "žaliųjų darbo vietų" (green collar jobs) ir sumažinti energijos sąnaudas.

Tačiau bendra rinkos recesija į "žaliųjų frakciją" priims toli gražu ne visus be darbo likusius architektus.
Apgailestaujantis, kad tenka pranešti blogas žinias, architektūros portalas Archinect paskelbė perspektyvas esamiems ir būsimiems architektams.

Šiuos pokyčius bus sunku išgyventi. Belieka viltis, kad netrukus pasirodys, jog viskas buvo į naudą.

4 comments:

  1. Tas tiesa, architektūra turės žengti keletą žingsnelių atgal, galbūt netgi nebebus tokia pramoninė, kaip tapo pastaruoju metu. Kita vertus, ar nesugrįšime prie nuogo konstruktyvizmo, atsisakysime nors ir menkų, bet kartais reikalingų estetinių detalių - juk dažnai architektai aukoja formą funkcijai :).

    Iš tikrųjų, kaip ir tu, matau pilną pastatų konstrukcijų ir energetinių sąnaudų optimizavimą, kas be abejo, yra irgi savaip žavu. Kas žino, galbūt nuo šiol architektūrą teks kurti inžinieriams.

    ReplyDelete
  2. @erephas manau, baimintis dėl grįžimo atgal nėra pagrindo. Kova dėl išgyvenimo vers architektus ieškoti kuo efektyvesnių būdų taupyti užsakovo pinigus neatsisakant funkcijos ir formos. Gal sulauksime naujo stiliaus.

    O inžinieriams jau irgi laikas pradėti mokytis ekologiškų šildymo sistemų projektavimo. Tikiuosi, lietuviai kartą ir visiems laikams įsisavins Passive House namų statybos principus: http://www.passivehouse.co.uk/

    ReplyDelete
  3. „Pastatai turės tendenciją mažėti“
    Šitoj vietoje tiktų įmesti statistiką, kiek m2 tenka vienam gyventojui Lietuvoje ir kiek V.Europoje, JAV. Tikiuos į Lietuvą mažinimas per daug neįsisuks, nelabai yra ką mažint.

    ReplyDelete
  4. Martynai, tokios informacijos kol kas neturiu, bet nepaisant pragyvenimo lygio, diržus veržiamės visi. :)
    Be to - "pastatai turės tendenciją mažėti" kyla iš antros tendencijos "technologijos skatins erdvių daugiafunkciškumą".

    Daugiau apie tai galima pasiskaityti čia: http://edition.cnn.com/2008/TECH/10/10/future.interiors/index.html

    ReplyDelete