Jan 25, 2009

Twittektūra


Sink, originally uploaded by [Zakkaliciousness].

Nėra objekto ar reiškinio, į kurį negalėtume pažvelgti per architektūros žiūroną.

Šiandien po mikroskopu pasidėjau literatūrinį 140 simbolių žanrą (SMS, Twitter, blake.lt, vibe.lt) ir mini architektūros žanrą - mažus namukus. Bandysiu lyginti.

Daniški kolonihave namai ir Twitter bendruomenės

Kolonihave tradicija atsirado Danijoje apie 1890 metus, kai Kopenhagos priemiestyje statomų fabrikų darbininkams buvo skirta kolonija, suskirstyta į 200 kv/m sodus su 3,5x3,5m(!) namukais. Tokio ploto turėjo pakakti minimaliems darbininkų šeimos poreikiams.

Ar gi tai ne tas pats, ką mes darome su savo 140 simbolių?
Nedidelis plotas - iššūkis apriboti save tik būtiniausiais dalykais, kaip ir SMS formatas, kuris įpareigoja rašyti kuo trumpiau, be išvedžiojimų.

Nepaisant labai riboto ir standartinio dydžio, kiekviena kolonihave šeima puošdavo ir įrengdavo savo namą individualiai: dažydavo, apkaldavo langines, prilipdydavo erkerius, kartais ant stogo įrengdavo terasą.

@Karolio suskaičiuoti Lietuviai Twitteryje, kaip ir blake.lt su vibe.lt, primena gražų kolektyvinių sodų rajoną.
Kuo mažesni atstumai tarp kaimynų, tuo geriau ir greičiau vyksta bendravimas.
Kuo trumpesnės žinutės, tuo greičiau jos perskaitomos.

Įrankiai, leidžiantys trumpinti nuorodas (Tinyurl), turi bendrumo su išradingais mažų interjerų elementais. Mažuose namukuose viskas super kompaktiška: nedidelė lova, nedidelis, dažniausiai sulankstomas, stalas, dvi - trys kėdės, mažas pečius maistui, palubėje lentynos būtiniausiems daiktams susidėti ir viskas. Ai, tiesa, maisto atsargas dažniausiai laikydavo po namu įrengtame "šaldytuve", kur patekti galima iš vidaus, per liuką. Kriauklė apsiprausimui buvo kabinama lauke.

Kolonihave kultūrai pažymeti buvo surengta žymiausių architektų kolonihave namų paroda "KOLONIHAVEN - The International Challenge".

Čia savo mikro architektūros projektus pristatė tokie "starchitektai", kaip Frank O. Ghery, Mario Botta, Tadao Ando, Arata Izosaki, Dominique Perault ir kiti.

Lyginant su literatūra, tai būtų tas pats, kas duoti A.Barico, H.Murakamiui, F.Beigbederiui parašyti SMS'ą.


Literatūros sąrašas:
Jekaterinos Lavrinec straipsnis "SMS:pastabos apie mikroprozą".

No comments:

Post a Comment